CHAPEAU ROUGE

MENU

Interpret

Zikkurat


Kategorie: Bands
Styly: punk rock

Zikkurat - legenda od roku 1978 znovu na scéně !!

Chrámová věž Zikkurat úctyhodných rozměrů byla stavěná z cihel spojovaných asfaltem. Vnější obklad byl z pálených cihel s glazováním. Zikkuraty byly stupňovité, většinou sedmistupňové. Každý stupeň patřil zřejmě jedné planetě. Jejich účel nelze zcela přesně určit. Věže byly využívány při novoročních slavnostech a velice pravděpodobně i k astronomickým pozorováním. Měly symbolický význam jako svorníky nebe a země...

Zikkurat patří k těm kapelám, které psaly historii české alternativní hudby a punku. Ovlivnil spoustu začínajících kapel a nakonec i tvář Pražského výběru, když se jeho členem stal Vilém Čok, takže se o tehdejším Výběru dá s nadsázkou mluvit jako o "Zikkuratu B".


V pořadí třetí znovuzrození legendární pražské skupiny existuje od 24. 4. 2005. Od září 2006 vystupoval Zikkurat jako trio a navázal tak na kompaktní sestavu z roku 1979. Kapelu obnovil Jirka Křivka (g, synth, voc), novým baskytaristou se v květnu 2007 stal Lukáš Kadeřábek a ke druhé kytaře se vrátil Jirka Tupý. Od listopadu 2007 do konce roku hrál v Zikkuratu na bicí Franta Šec. Nynější sestava historii kapely uzavírá.

Zikkurat si zahrál ve Futuru s VZ i Třemi sestrami, na festivalech Antifest a Open Air Trutnov, dobře se však cítí v jakémkoliv klubu, kde se hraje tvrdá kytarová muzika. Původní plán vydat DVD s koncertním záznamem z loňského Trutnova zatím předběhly videoklipy z posledních koncertů na www.youtube.com a příprava dvou demo CD s materiálem z let 2005 a 2006. Na plánovaném natáčení industriálního projektu Elixír smrti potvrdil svoji účast legendární saxofonista Mikoláš Chadima. Termín skupina ještě nezveřejnila (předběžně jaro 2009). Oficiální stránky www.zikkurat.cz jsou po personálních změnách znovu ve výstavbě a budou v provozu v létě 2009.

Jednou z největších událostí roku měl být neuskutečněný koncert k 30. výročí punku v klubu Retro (původně plánovaný na 25.10.2007). Kapela výročí oslavila spolu s dalšími skupinami divokým vystoupením v Říčanském Maka baru. 

Poslední punkový koncert Zikkuratu se uskutečnil symbolicky 30 let od založení skupiny, 31.12.2007 v karlínské Černé kočce.

Od loňského ledna skupina další vystoupení neplánuje, překvapení však nejsou vyloučena. Největší změnou, ke které došlo na jaře 2008, je příchod dvou mladých muzikantů, kterými jsou Dave (bg) a Royce (ds). Věkový průměr tria se tak snížil na minimum. Premiéra nové sestavy se uskutečnila v červnu, dokončování videozáznamů a studiových nahrávek je přesunuto na léto 2009.




Partneři Red Bull Red Bull Radio 1 Heineken Radio 1 Heineken Radio 1 Heineken

RYCHÝ KONTAKT
JAKUBSKÁ 2, PRAHA 1

tel. 222316328

BAR OPEN

  1. po-čt / mo-thu
    12 - 03
  2. pátek / friday
    12 - 04
  3. sobota / saturday
    16 - 04

UNDERGROUND CONCERTS

start 20.00
Develop by PIXOLO