CHAPEAU ROUGE

MENU

Interpret

Kititi (cz/cg)


Kategorie: Bands
Styly: , ethno

Kalanda Kititi

Slovo „ kititi “ je v překladu z kikonga (jeden ze čtyř národních jazyků Konžské demokratické republiky) list rostliny. V širším slova smyslu to znamená, že všechny listy máji svůj význam.

Již od mala byl obklopen hudbou. Aktivně se ji věnuje od 14-ti let, kdy začíná zpívat v místním kostelním sboru. Zároveň jej přitahuje kytara a učí se na ní hrát různé původní i moderní konžské styly. V roce 1987 zakládá první kapelu s názvem AS NOIR – Černá hvězda. Účinkuje i v dalších seskupeních a založením kapely VOX POPULI završuje svou hudební kariéru na domácí scéně.

V roce 1993 odjíždí do Keni (Nairobi), kde koncertuje s několika uznávanými konžskými kapelami.

Od roku 1999 žije v České republice. V roce 2002 zakládá kapelu TSHIKUNA. Název je určitou reminiscencí – označuje hudební styl, jenž v padesátých letech v provincii východní Kasai v Kongu utvářel známí konžský skladatel a kytarista Kasanda Wa Mikalayi alias Dr. Nico. Stylově se kapela zaměřila na moderní rytmy z oblasti hlavního města Kinshasa jako soukous, ale i tradiční styly např. mutwashi, zebola atd. Na české hudební scéně Kalanda spolupracuje s umělci jako je David Koller, Pavel Fajt, Alan Vitouš, Zuzana Dumková, kapela Eggnoise atd. Příležitostně koncertuje s krajany v Itálii i jinde v Evropě. V roce 2005 píše hudbu k filmu Dana Svátka Blízko nebe.

Nasbírané hudební i životní zkušenosti Kalandu inspirují ke skládání vlastních písniček. Tento materiál se stává základem pro vznik nového projektu s prostým názvem KITITI. Přirozená fúze původních folklórních a moderních konžských stylů, vliv evropského prostředí a k tomu ještě Kalandův svébytný a originální projev – to je KITITI.

Doprovodnou funkci plní a na výsledém zvuku kapely se podílejí muzikanti z různých oblastí napříč hudebními žánry.
Papis Nyass (GMB) – perkuse. Známá osobnost české ethno a world music scény. S Elvisem ho kromě přátelství pojí i několikaleté spoluučinkování v kapele TSHIKUNA.
Jiří Opička (CZE) – baskytara. Svoje umění a feeling naplno využíval během působení v nejlepších českých reagge kapelách. Shel Gunther (USA) – kytara. Působil v kapelách v Los Angeles, New Yorku a San Franciscu, kde hrál převážně reggae, light jazz, rock, R&B a funk. Shel věří v nenásilný a smysluplný způsob šíření hudebního poslání a chce se na něm podílet.
Dalibor Hocko (SVK) – bicí, perkuse , zpěv. S Kalandou se setkávali při práci na různých projektech od jazzu až po world music. Vyústěním této spolupráce byla společná myšlenka na založení KITITI.
Dalšími, kdo příležitostně přispívají svým uměním a zkušenostmi jsou na postu basisty alterující Donat Munzila – Kalandův krajan, žijící v Itálii. Společně se skvělým českým saxofonistou Marcelem Bártou se Donat, kromě hry na basu také svými vokály, výrazně podílel na vzniku studiové nahrávky, ukázky které jsou použité na webu KITITI. Jiná hudební osobnost, která již několikrát poskytla svou zkušenou radu a pomoc, ať už ve studiu tak i při koncertech, je ikona slovenských a českých kytaristů, skladatel a producent Peter Binde
http://www.kititi.net




Partneři Red Bull Red Bull Radio 1 Heineken Radio 1 Heineken Radio 1 Heineken

RYCHÝ KONTAKT
JAKUBSKÁ 2, PRAHA 1

tel. 222316328

BAR OPEN

  1. po-čt / mo-thu
    12 - 03
  2. pátek / friday
    12 - 04
  3. sobota / saturday
    16 - 04

UNDERGROUND CONCERTS

start 20.00
Develop by PIXOLO